Dillen Bouwteam Logo
ABDIJ AVERBODE BELEVINGSCENTRUM
AVERBODE | KANTOOR EN WINKEL
Dillen bouwt belevingscentrum “Het Moment” voor de abdij van Averbode

De abdij van Averbode is een klassieker wat betreft toeristische trekpleisters voor dagjesmensen. Begin mei 2016 was het dan zover: de feestelijke opening van het nieuwe belevingscentrum met een kleine huisbrouwerij, een kaasrijperij, een bakkerij, een abdijwinkel en last but not least een degustatieruimte. Dillen Bouwteam bouwde hieraan enthousiast mee.
In maart 2015 startte Dillen Bouwteam met de werken. Ze namen alle bouwactiviteiten voor hun rekening: van de afbraak van de vroegere drukkerij, de ruwbouwwerken, de restauratie van gevels en dakgebinten, nieuwe ramen en deurgehelen tot de uiteindelijke afwerking en de volledige buitenaanleg. Tevens deed Dillen Bouwteam de coördinatie voor de installaties van elektriciteit en HVAC en de timing van alle speciale procestechnieken voor brood, kaas, bier en grootkeuken.
Samen met de architecten, een tijdelijke vereniging van OMGEVING en B-bis architecten, de studiebureaus stabiliteit (UTIL) en technieken (Heedfeld), monumentenzorg en het monnikengeduld van de paters werkte Dillen het voorbije jaar bijna de klok rond.

4 GEBOUWEN, 4 AANPAKKEN
Frans Michielsen, Technisch Directeur Dillen Bouwteam: “Het was een renovatie met restauratieaspecten en een beperkt deel nieuwbouw. De vier gebouwen werden elk op een verschillende manier aangepakt. Het was geen open bouwput die volledig toegankelijk was waar je bij wijze van spreken de fundamenten giet en dan recht naar boven bouwt. Zo hebben we bijvoorbeeld autonome constructies met betonnen tussenvloeren in de bestaande gebouwen opgetrokken.” Onder al deze beton en aan de buitenzijde van de abdijmuren werden alle leidingen, rioleringen en kabels aangelegd. Een bijzonder probleem dat opdook was de staat van de buitenmuren. FM: “Het terrein aan de buitenzijde van de gebouwen langs de abdijmuur ligt anderhalve meter hoger dan het vloerniveau binnen, waardoor die muren doornat stonden. Om dat zijdelingse en opstijgende grondvocht buiten te houden, hebben we extra waterdichtingswerken uitgevoerd.”

Waar vroeger de drukkerij van Averbode stond, trok Dillen een nieuwbouw op: een halfopen staalconstructie met een speciaal getorst groot leien dak. Deze constructie wordt de nieuwe inkom en een tentoonstellingsruimte met interactieve maquettes over het leven in de abdij. De vier overige gebouwen kregen elk een hoogst individuele aanpak – afhankelijk van de bestemming van het nieuwe pand. In de voormalige oude hoeve bevindt zich vandaag de kaasrijperij – deze kreeg, net als andere gebouwen een nieuw dak met een heel pak isolatie onder de natuurleien. Hier rijpen nu de jonge kazen onder de juiste klimatologische omstandigheden. Een aardigheid is dat je hier als bezoeker de kazen kan zien rijpen door speciale – om condensvorming te vermijden – verwarmde ramen.


TECHNIEK EN INTERIEUR
Naast alle te bezoeken ruimten in de gebouwen maakte Dillen nog bijkomende technische lokalen achteraan en op de verdiepingen voor elektriciteitskasten, de verwarmings- en verluchtingssystemen en voor het uitbouwen van de grootkeuken, de minibrouwerij met allerhande moutketels en stoommachines, het broodatelier en kaasrijperij. Buiten al die technische installaties, werd ook het afwateringssysteem aangepakt. Dillen installeerde een gescheiden rioleringsstelsel – een huishoudelijk en een regenwatersysteem en een tweede afzonderlijk stelsel met bioreactor voor het proceswater van de brouwerij om ook de pieklozingen op te vangen. Er werd eveneens een minizuiveringsstation bijgebouwd voor het sanitair en huishoudelijk water van het belevingscentrum met een capaciteit van 400 gebruikers. FM: “Voor die ondergrondse installaties konden we onze knowhow goed gebruiken. Sowieso was het voor het hele bouwteam steeds creatief zoeken naar de best mogelijke oplossingen.”

Omdat al dat nieuwe staal en natte beton niet helemaal past in de luwe sfeer van een abdij, werd ook het interieur door Dillen op maat gemaakt, met glazen en zwarthouten scheidingswanden en inclusief alle meubels en kasten in de grote abdijwinkel.

Als u voor uw volgende dagtrip niet weet waarheen. Ga dan zeker eens naar Averbode. De vernieuwde site “Het Moment” is er een om u tegen te zeggen. En vergeet zeker niet even te proeven van het abdijbier. Op het grote nieuw terras. Stukje kaas?
Inhoud door Dillen Bouwteam | Website door  Analyz-it | Alle rechten voorbehouden |  sitevoorwaarden |