Dillen Bouwteam Logo
NIEUWBOUW H. HART ZIEKENHUIS
MOL | ZORGSECTOR
HEILIG HART ZIEKENHUIS MOL VERNIEUWT

Het Heilig hart Ziekenhuis in Mol was aan vernieuwing en uitbreiding toe. Naast het bestaande hospitaal trekt Dillen Bouwteam samen met THV Partners Vanhout NV en Machiels Building Solutions een nieuwbouw van maar liefst vijf bouwlagen op.
Het structureel betonskelet met een gevelafwerking in houtskelet omvat een nieuwe inkompartij en nog veel meer. Op het gelijkvloers bevindt zich de gloednieuwe cafetaria en een keuken, de eerste verdieping is voor de dienst nierdialyse. Vanaf de tweede verdieping, die vooral onderzoekslokalen omvat, bereik je via een loopbrug het bestaande gebouw. De derde en vierde verdieping zijn voorbehouden aan consultatielokalen.

DE UITDAGINGEN
Het bouwen van een hospitaal houdt verschillende uitdagingen in. Coördinatie, timing en het vermijden van overlast waren van kapitaal belang. Enerzijds wordt er - om de praktische reden dat een ziekenhuis niet even op stand-by kan gezet worden - steeds een zeer korte uitvoeringstermijn opgelegd. Bij het Heilig Hart Ziekenhuis ging het over 197 kalenderdagen. Anderzijds was er de uitvoeringstechnische complexiteit van de verschillende installaties die in het verlaagde plafond moesten worden geïnstalleerd.

SNEL EN GOED
Om de vooropgestelde uitvoeringstermijn te halen koos het bouwteam voor een volledige opbouw van het structuurskelet met prefabelementen in twee fases: de eerste fase omvatte de eerste 3 bouwlagen met voorgefabriceerde betonkolommen. Tussen de kolommen werden betonbalken en specifieke stalen liggers geplaatst. Simultaan met de bouwlagen werd ook de betonkern van de liftschachten opgebouwd. In de daaropvolgende fase werden de twee laatste bouwlagen opgetrokken.

Om het bouwvolume zo snel mogelijk te ‘sluiten’, werd ook de gevel met prefabelementen uitgevoerd. Via kant-en-klare houtskeletwanden, voorzien van de nodige folies, thermische isolatie en het buitenschrijnwerk, werd het gebouw binnen één maand water- en winddicht gemaakt.

TECHNISCH HOOGSTANDJE
Om alle technische installaties in een plafondhoogte van een beperkte 40 cm te krijgen, opteerde het bouwteam om met BIM te werken. Via Building Information Modeling wordt de ganse structuur van het gebouw driedimensionaal uitgetekend. Ook de technische installaties worden op driedimensionale wijze in de digitale maquette geïntegreerd. Door op regelmatige basis zogenaamde clash-controles uit te voeren en bij te sturen, wordt de moeilijkheid van de beperkte hoogte efficiënt opgelost.
Nieuwbouw HHZ Mol
Nieuwbouw HHZ Mol
Over deze uitbreiding plaatste CareFlash een interessant artikel
Inhoud door Dillen Bouwteam | Website door  Analyz-it | Alle rechten voorbehouden |  sitevoorwaarden |